Соснівська селищна рада

Рівненського району Рівненської області

Як вберегтися від «Омікрона», «Велике будівництво» -2022, щеплення від поліомієліту – головне на брифінгу за 14 січня

Дата: 17.01.2022 10:46
Кількість переглядів: 103

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін та директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА Олег Вівсянник відповіли на актуальні питання життєдіяльності Рівненщини та протидії COVID-19.

Модерував брифінг директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

  • Коронавірус та штам «Омікрон» шириться Європою. Тож заробітчани, що приїхали на свята додому, теж його завезли. Також спрацьовує післясвятковий період, коли люди відкладали похід до лікаря. Починаючи з кінця січня, у цей час буде більше «Омікрону». У Рівненському центрі контролю та профілактики хвороб переконані, що «Омікрон» вже є в західній частині України. Заповненість ліжок хворими на COVID-19 та хворими з підозрою у закладах першої та другої хвилі становить 22%. Кількість хворих та осіб із підозрою на COVID-19 в інфекційному та перепрофільованому відділенні - 380.
  • У медзакладах області налічується 1885 ліжок для хворих із COVID-19. Всі сходяться на тому, що нова хвиля коронавірусу лютуватиме наприкінці січня. На сьогодні дані свідчать, що ефективність вакцинації від COVID-19, зумовленому варіантом «Омікрон», значно нижча у порівнянні зі штамом «Дельта» і швидко знижується з часом, особливо серед людей старшого віку. Введення бустерної дози наближає ефективність цих вакцин до 90% у запобігання госпіталізації. Щепитися від COVID-19 можна організовано або індивідуально у будь-якому пункті чи центрі вакцинації.
  • До переліку проєктів, які пропонується реалізувати у цьому році в рамках президентської програми «Велике будівництво», увійшло 11 об’єктів освітньої галузі, з них: 5 шкіл та 6 дитячих садків. У 2022 році планується завершити 5 об’єктів: 3 школи (в с. Борбин I черга, с. Немовичі, м. Дубровиця); 2 дитячі садки (смт.Мізоч, м. Рівне на Коновальця). Всі інші об’єкти будуть перехідними на 2023 рік. Отже, дитсадок на Коновальця можуть завершити цьогоріч за наявності відповідного фінансування з державного та місцевого бюджетів.
  • 31 січня цього року набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України, що розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19.  Мова йде  про працівників органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, комунальних підприємств, установ та організацій. Ті з них, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.
  • У Західній Європі та Західній Україні збільшуються випадки  захворюваності на коронавірус. Згідно з інформацією Агентства з безпеки здоров’я Великої Британії, інфікування штамом «Омікрон» значно вище, ніж варіантом «Дельта». Проте ризик потрапити у стаціонар на 50% нижчий. Люди, які вакциновані двома дозами, вберегли себе від госпіталізації на 65%, а ті, хто має три дози, - на 81%.
  • Результати досліджень свідчать, що щеплення двома дозами проти COVID-19, а також бустерною дозою на 81% знижують ймовірність лікування на стаціонарі від тяжкого перебігу коронавірусу. МОЗ рекомендує колоти бустерну дозу через 6-9 місяців після другої вакцинації. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме впродовж 270 діб (близько 9 місяців) із дати її введення.
  • Захистити дитину від поліомієліту можна завдяки щепленню. Відповідно до календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. Це можна зробити в державних поліклініках безоплатно.  Діти від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною. Вакцинація стартує наприкінці січня 2022 року. На Рівненщині проживає 70 698 дітей віком від півроку до 6 років.  4201 дитина не має жодного щеплення від поліомієліту. 1111 дітей вакциновані однією дозою.

За матеріалами Рівненської обласної державної адміністрації 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь