Соснівська селищна рада

Рівненського району Рівненської області

Ми ніколи не визнаємо чужих кольорів на своїй землі й завжди готові захистити синьо-жовтий стяг – Президент

Дата: 23.08.2022 14:17
Кількість переглядів: 213

У День Державного прапора Президент України Володимир Зеленський взяв участь в урочистій церемонії підняття синьо-жовтого стяга.

У присутності Глави держави було піднято найбільший прапор країни, розташований на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» в Києві. Урочисте підняття відбулося в супроводі військового оркестру. Пролунав Державний гімн. Рота почесної варти пройшла маршем.

Фото без опису

Під час виступу Президент зазначив, що кожного року незадовго до Дня Незалежності український народ віддає шану одному з найголовніших своїх символів та одній із найбільших святинь – Державному прапору України.

«Поєднання двох кольорів, які ми неймовірно любимо, бережемо й ніколи не проміняємо на жодні інші. Ніколи не визнаємо чужих кольорів на своїй землі й у своєму небі. І завжди готові захистити свій синьо-жовтий стяг», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави оголосив хвилину мовчання для вшанування пам'яті героїв, які віддали свої життя за ці кольори.

Президент зауважив, що наш прапор багато пройшов і багато де побував. Зокрема, його вносили в парламент у день проголошення незалежності України, він був у космосі разом з Леонідом Каденюком, на Північному полюсі з нашими полярниками, підкорював Еверест. Синьо-жовтий стяг також був зіркою на сценах у Стамбулі, Стокгольмі й Турині, коли в нього загорталися українці, які здобули перше місце на Євробаченні, переможно здіймався вище за прапори інших держав на Олімпійських іграх в Атланті, Сіднеї, Пекіні, Лондоні та багатьох інших містах світу.

Фото без опису

«Він також побував на Олімпіаді-76 у Монреалі, коли під час півфінального матчу між збірними СРСР та НДР з футболу на поле вибіг представник української діаспори в Канаді Данило Мигаль. У вишиванці та із синьо-жовтим прапором він станцював гопак. Він завжди мріяв передати цей прапор в Україну. Сьогодні це нарешті сталося. І цей легендарний прапор буде піднято сьогодні на відкритті чемпіонату України з футболу», – розповів Володимир Зеленський.

Президент також наголосив на тому, що синьо-жовті кольори були на броні й біля серця українських воїнів, коли вони у 2014 році звільняли Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь та десятки інших міст, а у 2022-му – Київщину, Чернігівщину, Сумщину та інші наші окуповані землі.

«Він був свідком народження світового шедевра й наживо чув, куди має йти «русскій воєнний корабль». Зараз – кожен на своєму місці: наш прапор повернувся на острів Зміїний, а крейсер «Москва» пішов заданим курсом», – зазначив Глава держави.

Президент висловив переконання, що синьо-жовтий прапор знову замайорить там, де він має бути по праву.

«В усіх тимчасово окупованих містах і селах України. Окупованих – тимчасово. Замайорить – назавжди. У Мелітополі, над площею Перемоги. Там, де не може бути прапора тих, хто програє війну. Там буде синьо-жовтий. У Херсоні, над площею Свободи. Там не може бути прапора тих, хто не знає, що таке свобода. Там буде синьо-жовтий», – сказав Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що український стяг знову буде на Азовському проспекті в Бердянську, на Зеленій алеї в Скадовську, над АЕС в Енергодарі та над Каховською ГЕС, на Аджигольському маяку й на Савур-Могилі, на берегах Сіверського Дінця, Кальміуса, біля Олешківських пісків.

Фото без опису

«Там не може бути прапора тих, хто вперше чує ці назви. Там буде синьо-жовтий. І в Криму. В Ялті, у Керчі, Джанкої, Сімферополі, на Ай-Петрі. Український і кримськотатарський прапори. І хоч би як хтось намагався перекрутити історію, саме ці кольори історично пов'язані з Кримом», – наголосив Глава держави.

Синьо-жовтий стяг також буде в Лутугиному, над Будинком культури імені Тараса Шевченка, в Лисичанську, над Палацом культури імені Володимира Сосюри, бо поруч із цими іменами не може бути іншого прапора, переконаний Володимир Зеленський.

«Наш стяг знову майорітиме в Міловому, біля Дзвона пам’яті й меморіалу переможцям нацизму. І буде в Сєвєродонецьку, поруч із пам’ятником козакам. Там не має бути прапора тих, хто не має нічого спільного ні з першими, ні з другими. Там буде синьо-жовтий. Наш український прапор. Наш оберіг. Оберіг України. Від землі до неба! З Днем Державного прапора», – резюмував Президент.

Згідно з Конституцією, державними символами України є Державний прапор, Державний герб і Державний гімн України. Державний прапор – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь