Соснівська селищна рада

Рівненського району Рівненської області

Важлива інформація!

Дата: 18.01.2022 15:13
Кількість переглядів: 130

 

Симптоматика нового штаму коронавірусу “Омікрон”

Світові тенденції свідчать про стрімке поширення нового штаму COVID-19 “Омікрон”. Наразі щодо нього ще тривають дослідження, проте вже можна виокремити симптоми, які найчастіше зустрічаються у хворих на вказаний штам. 

Зокрема, у 73% випадків зустрічається нежить, у 67,5% - головний біль, у 63,5% - втома. Також у 60% випадків спостерігається чхання та біль у горлі. 

Водночас не виявлено суттєвої відмінності від симптомів штаму “Дельта”, який наразі домінує в Україні. У разі зараження на цей штам, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель (43,5%),  хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо. 

Попри те що симптоми “Омікрону” здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення “Омікрону” у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19. 

При появі будь-яких симптомів ГРВІ у першу чергу варто звернутись до свого сімейного лікаря. Той, у свою чергу, має надати направлення на тестування на COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів варто не відвідувати місць загального скупчення людей та дотримуватись режиму самоізоляції. 

Нагадаємо, що новий штам має менший інкубаційний період, ніж штам “Дельта”. У середньому, за даними наукових досліджень, він становить 3 доби.

Більше про “Омікрон” можна прочитати за посиланням https://cutt.ly/HIbpWRP

МОЗ спростило доступ підлітків до вакцинації від COVID-19

Міністерство охорони здоров’я України скасувало вимогу про обов’язкову наявність усіх рутинних щеплень для вакцинації дітей від 12 років проти COVID-19. Про це йдеться у наказі № 64 від 13.01.2022.

Відтепер для того, щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Адреси та контакти центрів та пунктів можна знайти на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел. 0 800 60 20 19.

Із собою треба мати свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років) для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я.

Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна. 

Для вакцинованих від COVID-19 також є можливість генерації дитячого COVID-сертифікату

Водночас вчасне проведення обов’язкових рутинних щеплень, передбачених Національним календарем, залишається важливим, адже захищає дитину від 10 небезпечних інфекційних хвороб.

До 12 років (включно) діти в Україні мають отримати щеплення: 

  • від гепатиту В (три дози, завершений курс вакцинації); 
  • туберкульозу (1 доза, завершений курс);
  • кору, паротиту, краснухи (2 дози, завершений курс);
  • дифтерії, правця (5 доз);
  • кашлюка (4 дози, завершений курс);
  • поліомієліту (5 доз);
  • хіб-інфекція (3 дози, завершений курс).

У 14 років потрібно завершити курс вакцинації від поліомієліту (6 доза), а у 16 – зробити щеплення від дифтерії та правця, яке буде потрібно повторювати кожні 10 років. 

Довідково

Нагадаємо, 13 жовтня 2021 року МОЗ рекомендувало щепити дітей від 12 років від коронавірусної хвороби вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень. 

Вакцина Comirnaty пройшла усі необхідні дослідження для дітей віком 12-17 років, які довели її ефективність та безпечність. Виробник вніс в інструкціюдо вакцини зміни, якими дозволено використовувати цю вакцину дітям від 12 років.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США на середину жовтня 2021 року, вакцина Pfizer на 93% ефективна проти госпіталізації підлітків віком 12-18 років.  

Наразі вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech дозволена для використання для дітей від 12 років у більшості країн, що застосовують цей препарат, як-от США, Канада, Австралія, Японія, країни ЄС тощо.

Майже 100 тис. українців отримали бустерну дозу вакцини від COVID-19

Станом на 16 січня 2022 року включно майже 100 тис. українців отримали бустерну дозу вакцини від COVID-19. 

Наявні результати наукових досліджень свідчать про те, що бустерна доза посилює захист вакцин проти COVID-19, який згасає з плином часу. Вона наближає їхню ефективність у запобіганні госпіталізації та ускладненням коронавірусної хвороби до 90%, зокрема й проти штаму “Омікрон”.

Саме тому Міністерство охорони здоров’я України на початку січня  рекомендувало всім повнолітнім громадянам, які отримали дві дози антиковідної вакцини, щепитися бустерною дозою через 6-9 місяців після другої. 

Загалом в Україні було здійснено понад 29,3 млн щеплень. Принаймні одну дозу вакцини отримали майже 15 млн людей, це більш ніж 48% дорослого населення. Повністю вакциновано двома дозами близько 46% дорослого населення – понад 14,2 млн українців.

Крім того, 9,3 тис. людей, в яких через проблеми з імунітетом міг не сформуватися необхідний захист після двох доз вакцини від COVID-19, отримали додаткову дозу.

Якщо вам є 18 років і ви вакцинувалися двома дозами понад 6 місяців тому, запишіться на бустерне щеплення в будь-який пункт чи центр вакцинації. Адреси та контакти - на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел. 0 800 60 20 19.

Ризик смертності від COVID-19 серед невакцинованого населення більший, ніж у повністю вакцинованого, в 10 разів – Віктор Ляшко

Невакциновані українці мають удесятеро вищий ризик смертності від COVID-19 та у 4,5 раза вищий ризик госпіталізації, ніж вакциновані. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, сьогодні вже не викликає сумніву той факт, що абсолютно у всіх куточках світу шанси на життя напряму пов’язані з вакцинальним статусом.

"У 2022 світ продовжує вчитись жити з COVID-19. Напевно, нові мутації вірусу SARS-CoV-2 потребуватимуть більш дієвих засобів стримування та запобігання зростанню захворюваності, зокрема й ще більшого охоплення населення вакцинацією у 2022 році", – зазначив очільник МОЗ.

Так, згідно з інформацією з відкритих джерел:

  • у Швейцарії COVID-19 призводить до смерті невакцинованих майже у 22 рази частіше, ніж тих, хто пройшов повний курс вакцинації;
  • у США – від 5 до 7 разів, залежно від вакцини;
  • у Франції – у 8 разів, зі збільшенням ризику смертельного перебігу хвороби в осіб старшого віку.

"Щодо даних в Україні, то ризик смертності серед невакцинованого населення більший, ніж у повністю вакцинованого, в 10 разів. За четвертий квартал 2021 року майже 95% осіб, що померли, були невакциновані", – зауважив міністр.

При цьому, відповідно до даних Електронної системи охорони здоров’я, станом на кінець грудня 2021 року, частка вакцинованих пацієнтів серед госпіталізованих становила 11,7%. Таким чином 88,3% осіб, що були госпіталізовані, не проходили курс щеплення.

Наразі найвищі показники смертності спостерігаються у віковій групі 60+ років. Вакцинацію від COVID-19 першою дозою у даній віковій групі отримали 38,9% людей старше 60 років. Утім, коронавірус найбільш небезпечний саме для них через супутні захворювання. 

“Вакцинація базовим курсом щеплень та бустерною дозою – найкращий захист, який може врятувати життя вам та вашим близьким. Не зволікайте!, - нагадав міністр.

 

«Коли щеплювати дитину від поліомеліту» 

Щеплення – єдиний спосіб запобігти поліомієліту, адже ліків від цієї хвороби немає. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Восени 2021 року у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту. Це небезпечне інфекційне захворювання повернулося в Україну через низький рівень охоплення щепленнями.

1 з 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя. 5–10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до цього захворювання – діти віком до п’яти років.

Щепіться від поліо – для цього зверніться до вашого педіатра або сімейного лікаря. А, якщо пропустили якісь дози щеплення, намагайтеся якомога швидше надолужити їх.

Возможно, это изображение (текст «Коли щеплювати дитину ВД полиомиел?ту?* ? MIHICTEPCTBO ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЙНИ 2 М.СЯЦ. ???? 4 мисяци 6 М.Сяцив 18 М.сЯц.в 6 рок.в 14 pokiB ??? нактивована полпомиЕлитн? вакцина Зг.дно ? ОПВ-Оральна ОПВ Оральна полЮомЕЕл.тна вакцина Национальним календарем профилактичних щеплень»)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь