Соснівська селищна рада

Рівненського району Рівненської області

Податкова інформує

Дата: 30.05.2022 10:25
Кількість переглядів: 142

Для захисту довкілля на Рівненщині сплачено майже 15 мільйонів гривень екологічного податку

Впродовж чотирьох місяців 2022 року за забруднення навколишнього середовища суб’єкти господарювання Рівненської області перерахували до зведеного бюджету 14,8 млн грн. екологічного податку. Зокрема, до державного бюджету спрямовано 10,4 млн грн, а до місцевих бюджетів надійшло 4,4 млн грн  цього податку. Про це повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній.

Податкова служба області нагадує, що Законом України № 2142-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» внесено зміни до підпункту 69.16 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення», а саме тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, не нараховується та не сплачується екологічний податок платниками цього податку, зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

 

Запитували-відповідаємо: фізична особа надає житло в оренду - чи потрібно реєструватись підприємцем?

В ГУ ДПС у Рівненській роз’яснюють, що здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця як фізичною особою - підприємцем.

Якщо громадянин, не є підприємцем та отримує доходи від надання в оренду власного нерухомого майна іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу він особою, відповідальною за повноту і своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету. Відтак, така особа за результатами звітного податкового року зобов’язана до 1 травня року, що настає за звітним подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси  декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання (податок на доходи фізичних осіб – 18 % та військовий збір – 1,5%).

Звертаємо увагу, що у березні 2022 року до Податкового кодексу внесено зміни, відповідно до яких на період воєнного стану у випадку неможливості своєчасно виконати свій податковий обов'язок платників податків зобов’язано виконати такий обов'язок протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. При цьому їх звільнено від відповідальності за недотримання термінів подання звітності та сплати податків та зборів.

У разі, якщо фізична особа має у власності декілька квартир, які здає в оренду на постійній основі, то така фізична особа зобов’язана зареєструватися суб’єктом господарської діяльності і сплачувати податки відповідно до обраної системи оподаткування.

Якщо платник податків, зареєстрований фізичною особою – підприємцем, здійснює декілька видів діяльності, одним з яких є надання житла в оренду, то до загального доходу включаються усі доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, та оподатковуються залежно від системи оподаткування на якій перебуває підприємець.

 

Про послуги Контакт-центру ДПС та порядок їх отримання платниками податків

В ГУ ДПС у Рівненській звертають увагу платників податків, що  Контакт-центр ДПС  надає суб’єктам господарювання та громадянам (далі – абоненти) інформаційно-довідкові послуги з питань оподаткування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДПС, а також щодо роботи кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС.

Відповіді надаються за визначенням абонента: телефоном, факсом, електронною поштою.

Також Контакт-центр приймає:

- звернення заявників на сервіс «Пульс»;

- усні звернення громадян відповідно до Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» зі змінами та доповненнями;

- інформацію фізичних та юридичних осіб про особу, стосовно якої проводиться перевірка, щодо поширення на неї заборон відповідно до Закону України від 16 вересня 2014 року № 1682-VII «Про очищення влади» зі змінами та доповненнями;

- повідомлення від працівників ДПС та її територіальних органів про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції» (із змінами та доповненнями), вчинені іншими працівниками ДПС та її територіальних органів.

Детальніше ознайомитись з роботою Контакт-центру можна за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/main/index/contact/ .

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь