Соснівська селищна рада

Рівненського району Рівненської області

Податкова інформує

Дата: 01.06.2022 11:56
Кількість переглядів: 162

Що необхідно знати про застосування РРО на період дії воєнного стану

В Головному управлінні  ДПС у Рівненській області  звертають увагу суб’єктів господарювання, що тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, штрафні санкції за відсутність реєстраторів розрахункових операцій у суб’єктів господарювання, які зобов’язані їх використовувати, не застосовуються. Виняток – реалізація підакцизних товарів, під час продажу яких РРО має використовуватися обов’язково.

Проте, звертаємо увагу, що РРО та ПРРО мають чимало переваг при їх використанні. Зокрема, використання РРО забезпечує можливість:  підключення до вагів; формування звітності за будь-який період; сканування штрих-коду для отримання ціни товару з бази даних; фіксувати дату, час та деталі розрахункової операції; фіксувати форму оплати; вести підрахунок будь-яких податків і знижок. Крім того, споживач отримує захист своїх прав у разі придбання товару неналежної якості. 

Довідково: на Рівненщині за час воєнного стану 301 суб’єктом господарювання зареєстровано 354  реєстратори розрахункових операцій, у тому числі 203  програмних РРО.

Кампанія декларування доходів: які доходи громадяни зобов’язані задекларувати

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує жителям Рівненщини, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2021 року. В рамках цієї кампанії річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, з яких у 2021 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб, слід було подати до 1 травня 2022 року. Зауважимо, що обов’язок громадянина подати річну податкову декларацію закріплений у Конституції України. Зокрема, ст. 67 основного закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Водночас, у зв’язку із введенням воєнного стану на території України, було внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема й щодо виконання платниками податків їх податкових обов’язків (пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ зі змінами, внесеними Законом України № 2142-IX від 24.03.2022).

Тож, якщо у 2021 році Ви набули майно або отримали дохід, які підлягають обов’язковому декларуванню, а через війну не мали змоги вчасно це зробити, то виконати свій податковий обов’язок – подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи – можна протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

– доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

– спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів;

– іноземні доходи.

Також нагадуємо, що Податкову декларацію про майновий стан і доходи можна подати з метою отримання податкової знижки на низку витрат, здійснених у попередньому звітному періоді.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/) у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

Більше інформації щодо декларування громадян і отримання податкової знижки можна знайти за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2022/.

Про звільнення від сплати земельного податку окремих категорій громадян

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що нормами Податкового кодексу України  визначено, що від сплати земельного податку звільняються: особи з інвалідністю першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, зазначених вище, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Для користування пільгою необхідно до 01 травня поточного року подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі – заява про застосування пільги).

Отже, фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, визначених п. 281.1 ст. 281 ПКУ звільняється від сплати земельного податку за умови подання нею Заяви про застосування пільги разом з документами, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років), посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону № 3551, посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія)).

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь