Соснівська селищна рада

Рівненського району Рівненської області

Яка ситуація із електропостачанням на Рівненщині? Відповіді на найпоширеніші запитання

Дата: 09.12.2022 15:25
Кількість переглядів: 105

 

✅Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль та голова правління ПрАТ Рівнеобленерго Сергій Невмержицький під час брифінгу відповіли на запитання, які найчастіше задають жителі області.

1️⃣Яка ситуація з електропостачанням на Рівненщині?

🇺🇦Вся Україна працює в об’єднаній енергетичній системі. Сьогодні не йдеться про постачання струму на певній вулиці, у мікрорайоні чи населеному пункті. Нині стоїть питання про виживання всієї енергетичної системи країни. Для того, щоб втримати стабільну роботу енергосистеми в таких умовах та уникнути ще більших аварій, Укренерго вдається до примусових обмежень споживання – до 40% по країні. Зараз графіки застосовуються по всій Україні.

2️⃣Як звичайним мешканцям області зрозуміти, що таке ліміти і яка ситуація з їх доведенням для нашої області?

❗️Ліміти споживання, потужності - це певна кількість МВт електричної енергії, яку область не може перевищити. Ці обсяги для Рівненської області наразі коливаються в межах 50-60% від потреби. У 2021 році Рівненщина у середньому споживала 485 мегават в годину. За рік підприємства наростили потужності, потреба складає до 530 мегават. А сьогодні, на жаль, отримуємо 263. Ми очікуємо, що після відновлення генеруючих потужностей в країні ліміти почнуть зростати.

Однак, як кажуть в Укренерго, вийти на рівень споживання, який був до ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі, наразі можливостей немає. Оскільки внаслідок прильотів пошкоджене також високовольтне обладнання, що впливає на можливості транспортування електричної енергії до кінцевого споживача.

❗️Існує три типи відключень:

🔘ПЛАНОВІ. Вони потрібні для того, аби збалансувати енергетичну систему нашого регіону. Їх можна спланувати. Про такі відключення споживачів інформують щодня.

🔘АВАРІЙНІ. Через удари ракет по наших підстанціях енергетична система нестабільна. Мережі виходять із ладу. Не можна спрогнозувати час та тривалість аварійних відключень. Крім того, ці відключення застосовуються у випадках, коли за короткий термін (від 3 до 15 хвилин) потрібно негайно знизити обсяг потужності, що споживається з мережі.

🔘ЕКСТРЕНІ. Це непрогнозовані вимкнення світла. Їхнє введення контролює компанія «Укренерго». Їх застосовують у випадку, коли зростає споживання електрики.

3️⃣Чому обмежують електропостачання навіть тоді, коли в нашу область не влучило?

🔌Електромережі Рівненської області – частина об’єднаної енергетичної системи України. НЕК «Укренерго» щодня надає на кожну область ліміти електроенергії. Для Рівненщини це 40-60% від потреби. Коригування лімітів відбувається декілька разів на день в залежності від ситуації в окремій області та енергосистемі країни загалом. Тобто незалежно від того, в яку область влучила ракета окупанта, страждають всі регіони.

4️⃣Чому у деяких будинках вимикають світло частіше, ніж в інших?

✔️Рівнеобленерго насамперед дбає про наявність електропостачання для важливих об’єктів для життєдіяльності громад. Це для нас завдання номер 1. Різні будинки та навіть під’їзди однієї багатоповерхівки можуть бути заживлені від різних підстанцій та ліній електропередачі. Під час вимкнень енергетики їх чергують.

Але якщо якісь будинки залишаються з електропостачанням, то це свідчить про наявність об`єктів критичної інфраструктури на лінії, що їх живить. До прикладу: лікарня, водоканал, каналізаційні споруди тощо. Саме тому будинок, який заживлений від тієї ж мережі, що і об’єкт критичної інфраструктури, не відключається.

5️⃣Чи були враховані зауваження представників ОСББ щодо несинхронізованості графіків Рівнеобленерго і Рівнетеплоенерго, що викликало проблеми з опаленням в багатоповерхівках обласного центру?

🗣В Рівненську ОВА почали надходити звернення щодо відсутності тепла в оселях рівнян через перебої з електроенергією. Начальник ОВА Віталій Коваль терміново зібрав нараду з керівництвом ПрАТ «Рівнеобленерго» та ТОВ «Рівнетеплоенерго».

Основна проблема на сьогодні в тому, що неможливо заживити котельні і теплові пукти одночасно. Причина – не вистачає потужностей після чергових ракетних ударів. Наразі відпрацьовують синхронізований графік між обласними тепло- і енерго компаніями. Важливо включати котельні та індивідуальні теплові пункти одночасно (там, де це можливо).

А де неможливо - поставити генератори. Закупити їх доручив місту ще місяць тому. «Рівнетеплоенерго» передало до міської ради лист з проханням про забезпечення певної потужності генератори. Деякі менш потужні вже приїхали, інші – очікують найближчим часом.

6️⃣Чому графіки можуть «не працювати»?

❗️Виникають ситуації, коли необхідно терміново збалансувати систему - диспетчер «Укренерго» помічає, що в якомусь окремому регіоні держави або енергосистемі країни загалом, немає балансу між виробництвом та споживанням електроенергії, тож його потрібно швидко встановити.

Тоді до диспетчерів Рівнеобленерго надходить команда від НЕК «Укренерго» в терміновому порядку – до 15 хвилин – зменшити потужність в мережах області. Інакше мережі вийдуть з ладу на тривалий термін. Тому диспетчер змушений обмежувати потужність навіть у тих споживачів, які за графіком мали б бути зі світлом. Це може впливати на тривалість перерв у електропостачання.

7️⃣Чому в навколишніх будинках після відключення з’явилося світло, а в моєму – ні?

🔌Електрообладнання не витримує різкого навантаження, коли всі споживачі одночасно вмикають електроприлади, або не вимкнули їх з розеток і в момент відновлення електропостачання, наприклад, бойлери, обігрівачі, електроплити різко і одночасно починають споживати велику кількість електроенергії – відбувається вихід з ладу обладнання на підстанціях або у електромережах. Стається аварійне вимкнення. У такому випадку необхідний виїзд бригади, яка здійснює заміну обладнання, ремонт мережі, і тільки після цього можливе відновлення електропостачання у такому будинку. Це також впливає на тривалість перерв у електропостачанні.

Запевняємо, «Рівнеобленерго» робить усе, аби наша область, наші споживачі отримували електропостачання. Але не все залежить від них, є обмежені ліміти. Однак влада дослухається до зауважень, враховує їх, працює по максимуму в складних умовах, які спричинені діями нашого ворога. Енергетики все відновлять, відбудують. На це потрібен час і тому ми просимо у наших споживачів про розуміння і терпіння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь