Соснівська селищна рада

Рівненського району Рівненської області

До уваги бажаючих взяти на виховання дитину

Дата: 27.04.2023 12:47
Кількість переглядів: 72

 В ці важкі часи для України сотні дітей залишаються сиртами, дуже зрозумілим є бажання людей допомогти дітям, усиновити їх, взяти під опіку, створити прийомну сім'ю, або дитячий будинок сімейного типу.

 Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає тільки у небайдужих до чужого горя, душевно щедрих і готових до самопожертви людей.

Усиновлення (національне) – це найбільш пріоритетна форма сімейного влаштування дітей-сиріт в Україні. При усиновленні дитина приходить в сім'ю усиновителів на правах кровного сина чи доньки з усіма, відповідними цьому статусу, юридичними правами і обов'язками. При цьому статус сироти дитина втрачає. Громадянам України, які постійно проживають в Україні та усиновили дитину, отримують державну матеріальну допомогу як при народженні першої дитини. Незалежно від кількості усиновлюваних дітей, на кожну усиновлену дитину допомога буде виплачуватися як на першу народжену.

Опіка/піклування – форма, при якій дитина, проживаючи в сім'ї опікунів/піклувальників, зберігає статус сироти. Відповідно за дитиною зберігаються всі права і державні гарантії, що стосуються дітей-сиріт. Опіка/піклування припиняється після досягнення дитиною 18 років. З опіки/піклування дитина може бути усиновлена як опікуном/піклувальником, так і іншими громадянами України. Головним чином, діти влаштовуються під опіку родичів. На кожну дитину під опікою/піклуванням держава щомісяця виплачує соціальну допомогу в розмірі двох прожиткових мінімумів. Для отримання виплат опікуну потрібно обов'язково написати заяву в Управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання та через кожні шість місяців необхідно цю заяву писати заново, інакше виплати припинять.

Прийомна сім'я/дитячий будинок сімейного типу – сімейна пара чи самотня людина, які тимчасово взяли на виховання дитину-сироту. Прийомна сім'я, як і дитячий будинок сімейного типу - це форма тимчасового перебування дітей, позбавлених батьківського піклування. З цієї форми діти можуть бути усиновлені самими прийомними батьками або іншими людьми, передані під опіку родичів або повернуті в біологічну сім'ю. Інститут прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу було створено як альтернатива колективному вихованню сиріт в інтернатах. За кожною прийомною сім'єю закріплюється соціальний працівник Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді для надання соціальної, психологічної, юридичної підтримки. Прийомні батьки отримують державну матеріальну допомогу на прийомних дітей в розмірі двох прожиткових мінімумів. Так само, прийомним батькам виплачується винагорода за виховання прийомних дітей.

Якщо ви впевнені у своєму бажанні та спроможності бути усиновлювачем, або обрати іншу форму сімейного виховання – опіку, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, сім’ю патронатного вихователя, ви можете звернутись за отриманням первинної консультації до служби у справах дітей Соснівської селищної ради, або до служби у справах дітей Рівненської обласної адміністрації.

 Для бажаючих взяти на виховання дитину в травні місяці поточного року буде проводитися навчання за кошти громадських організацій в м. Рівне.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь